Teze Cami Duvarlarla çevrilmesi ve avlusuna yeni eklentiler yapılması Başta Kültür Yaşam Derneğimiz olmak üzere Malatyalıların tepkisine neden oldu. Kültür Yaşam Derneği “ Camimize cezaevi görüntüsü vermeyin” derken Mimarlar Odası’ da “Tarihi dokuya bu denli zarar verecek çalışmalar yerine orijinal abdesthane bölümünün aslına uygun olarak restore edilmesi; avlunun kuzey ve kuzeybatı cephelerinde yapımı devam eden eklenti inşasının acilen durdurulup çevre düzenlemesinin yeniden projelendirilmesi gerekmektedir.” İfadeleriyle yapılan imalatların durdurulmasını istedi.
Sultanahmet’te bile duvar yok!
Camiyi duvarlarla çevirmenin “cezaevi görüntüsü” verme ile eş anlamlı olacağını belirten Dernek Başkanımız Atilla Kantarcı; “En yoğun insan kalabalığının olduğu Sultanahmet de dahi bahçe duvarı yok!…
Çünkü ibadet yapıları bulundukları meydan ile halkın yapısıdır. Duvar ile sınırlamak halk ile arasına sınır koymaktır…
Teze caminin silüetini bozan, görüntüsünü kapatan her türlü imalata karşıyız… Malatya’lılık bilinci gelişmiş tüm hemşerilerimizin desteğini bekliyoruz…” ifadeleriyle konuyla ilgili kamuoyu oluşturma girişiminde bulunmuştu.
Başkanımızın kamuoyu oluşturma amacıyla yaptığı çağrı üzerine harekete geçen Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, çalışmaları devan eden Teze Cami alanında incelemelerde bulundu. Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel imzası ile yapılan yazılı açıklamada;
“Malatya'nın simge yapılarından ve bir asrı geride bırakan yapımından bugüne olan süreçte, 'Hacı Yusuf Taş Camisi veya Yeni Cami' adlarıyla anılan, 24 Ocak 2020'de meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde ciddi hasar gören ve restorasyon çalışmaları halen devam eden kent merkezindeki camide, restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmaları mimarlar odası yönetim kurulu olarak 22.04.2022 tarihinde yerinde incelenmiştir.
Yapımı devam eden onarım ve güçlendirme çalışmalarının yanı sıra çevre düzenlemesi adı altında caminin kuzey cephesinde bulunan avluda restorasyon çalışmaları yapıldığı tespit edilmiştir. Her ne kadar projelendirmesi yapılmış olup kurul tarafından da onaylanmış olmasına rağmen caminin tarihi dokusuna, kuzey cephe siluetine ve çevre ile kurduğu bağa uygun olmayan yeni eklentilerin yapım aşamasında olduğu gözlemlenmiştir.
Tarihi caminin orjinalinde kuzey cephe duvarında yer alan abdesthane bölümünün tamamen iptal edilerek avlunun kuzey cephesine yeni eklentiler yapılmak kaydıyla taşınması hem caminin tarihi dokusuna hem de caminin çevre ile kurduğu bağa ciddi manada zarar vermiştir. Bununla beraber henüz yapımı tamamlanmadığı için dikkat çekmeyen fakat yapımı tamamlandığında cami avlusunun kuzey batı köşesinde yer alacak bayan abdesthane, engelli wc ve pano odasının bulunduğu yapı da sokak kesitinden silüeti fazlasıyla kapatacaktır. Tarihi dokuya bu denli zarar verecek çalışmalar yerine orijinal abdesthane bölümünün aslına uygun olarak restore edilmesi; avlunun kuzey ve kuzeybatı cephelerinde yapımı devam eden eklenti inşaasının acilen durdurulup çevre düzenlemesinin yeniden projelendirilmesi gerekmektedir.
Mimarlar Odası Malatya şubesi olarak ilimizin bu denli önemli ve tarihi yapılarının restorasyon çalışmalarında elimizden gelen her türlü desteği vermekten memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.” İfadeleri yer aldı.